wowjob.ro
locuri de munca Intra in cont | Cont nou | Bookmark wowjob.ro Bookmark | Recomanda wowjob.ro Recomanda locuri de munca
Silviu Prigoana

Silviu Prigoana

"Suntem toti miliardari de conjunctura"

 

Unul dintre cei mai populari si bogati oameni de afaceri din Romania, Silviu Prigoana, face o succinta si poate cruda analiza asupra mediului de afaceri. Succesul sau il atribuie conjuncturii si nu unor abilitati speciale ca manager. Nu este sentimental cand vine vorba de afaceri. Nu e mandru de ele si le-ar vinde imediat pentru suma potrivita. Rosal face acum 250 de milioane de euro, dar nu a primit decat oferte jignitoare.

 

Nimic despre lidership, managementul talentelor sau managementul performantelor. Prigoana declara sec: "Noi suntem miliardari de conjunctura. Toti. La Revolutie nu am fost nici sugari si nici pensionari. A fost o piata virgina, era totul gol". Pe langa marea oportunitate isi gaseste totusi o calitate. "In asta sunt eu bun, sunt avangardist", spune omul de afaceri referindu-se la televiziunile de nisa infiintate. Astazi insa nu s-ar mai apuca de niciuna dintre afacerile pe care le conduce. Singurul de care stie ca si-a castigat averea prin creatie proprie este Radu Georgescu, care, in 2003, a vandut companiei Microsoft tehnologia programului de antivirus RAV. Prigoana nu-l crede pe omul de afaceri Dinu Patriciu, care declara recent ca datorita talentului sau si-ar putea reconstrui imperiul chiar daca ar trebui sa pornesca de la zero. "Daca ma lasati gol in piata, intr-un an imi refac averea", spunea Patriciu. "Daca maine devine sarac lipit pamantului, se sinucide. El nu accepta, ca toti miliardarii din Romania sa coboare scara", considera Prigoana. Ce sanse are un tanar sa ajunga milionar? "Una la 22 milioane. Doar daca prinzi o piata virgina. Sa inventezi ceva de care omul sa fie legat, ca o lesa. Atunci s-ar putea sa dea lovitura" arata omul de afaceri, care crede ca cel mai bine pentru tineri este sa mearga la scoala, sa invete si sa isi faca scoala "pe bune", sa fie toba de carte. "Guvernarea nu are capacitatea sa ne faca un stat de patroni. Sa importam forta de munca ieftina si noi sa ii exploatam. Alte tari au capacitate asta, noi nu", spune Prigoana.

 

Daca studiile sunt facute superificial riscul este sa nu-ti poti gasi un loc de munca adecvat. "Am angajat opt absolventi de facultate de Drept ca gunoieri in schimbul de noapte. Le-am facut un beneficiu, sa nu-i vada lumea ziua", da exmplu de ce efect poate sa aiba urmarea unei facultati private doar pentru a avea o diploma, fara a invata efectiv.

 

 

Rosal, de vanzare pentru 250 de milioane de euro

 

Desi a construit afaceri de sute de milioane de euro, acestea nu reprezinta un motiv de bucurie in sine sau de lauda. "Nu sunt mandru de niciuna. intr-o economie de piata, in afara de albumul de poze, in rest totul este de vanzare. Nu exista sentimente in business. Da-mi tu banul care trebuie, ca iti vand orice, maine", spune Prigoana. Rosal face 250 de milioane. La atat l-a evaluat o firma de consultanta. "Unui grup care vine din exterior, ca sa ajunga la capacitatea Rosal ii trebuie cam cinci ani de zile si 250 de milioane de euro", explica Prigoana. Ofertele de cumparare primite pana acum le considera jignitoare. Implicat in management va mai fi aproximativ doi ani. Spera ca apoi sa-i predea afacerile fiului cel mare. Cei doi baieti se afla acum la studii in strainatate, desi el marturiseste ca nu si-a dorit acest lucru. Mai de graba i-a indemnat sa faca o croaziera, sa viziteze cazinouri, sa-si traiasca viata.

 

Un milion de euro, dividendele lui Honorius

 

"Scolile pe care le fac nu au nimic cu ceea ce m-ar fi interesat pe mine sa faca. Cel mare face politici economice internationale", spune Prigoana senior, care se gandeste ca mult mai utila pentru afacerile familiei ar fi fost o pregatire de business. N-a lucrat niciodata cu ei si discuta rar despre afaceri. "Habar nu am daca le place sau nu riscul, daca joaca la bursa", spune el. Stie ca Honorius, care are 21 de ani, poseda ceva afaceri in SUA, dar nu cunoaste prea multe amanunte. E independent financiar pentru ca in urma unei cesiuni de actiuni primeste din dividende cam un milion de euro anual, bani pe care ii gestioneaza singur. "Eu le-am aratat calea. Nu mi-e indiferent daca fiul meu va fi un cetatean onest sau va fi drogat. Dar e dreptul lui sa aleaga", sintetizeaza Prigoana tipul de relatie pe care o dezvolta cu baietii sai cei mari Honorius si Silvius Prigoana.

 

Pilele si partenerii

 

Silviu Prigoana nu se implica in recrutarea angajatilor sai. Considera insa ca s-a priceput sa-si aleaga asociatii, care au facut mai apoi angajarile. El sa ocupa numai de pile. Atunci cand cunoscutii ii solicita, mai plaseaza cate un om care sa raspunda la un telefon sau sa apese pe un buton. "In functiile cheie trebuie angajati oameni priceputi, profesionisti in domeniu. Nici un om de afaceri nu are chef sa-si dea peste cap business-ul pentru ca-si angajeaza un copil sau un nepot prost", spune Prigoana.

 

Politica, urmatorul pas

 

Omul de afaceri va intra din toamna in politica. "Ma duc in Camera, presedintele Camerei Deputatilor. Trebuie sa schimb Constitutia, sa punem fundamentele unui stat democratic" spune Prigoana. El vizeaza garantarea dreptului de proprietate, legea electorala, legea administratiei publice locale si chiar reintroducerea uniformelor scolare. "Vom schimba tot. Luam ce e la altii pe planeta si le aplicam la noi", promite viitorul om politic.

 

 

Adrian Mihai

 

Locuri de munca


Posteaza CV-ul acum. Un CV complet este cea mai sigura cale de a ajunge la angajator.

Posteaza CV

Joburi recomandate

Joburi recente

Revista presei